Miód lipowy jest wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwiatu lipy, nic więc w tym dziwnego, że ma równie dużo pozytywnych właściwości, co napar z samych kwiatów. Wiele konsumentów uważa miód lipowy za jeden z najsmaczniejszych miodów.
Miód lipowy uzyskać jest w pasiece dość trudno – chodzi przede wszystkim o to, że lipa nie jest drzewem, które można u nas spotkać powszechnie. Samo drzewo oraz miód z lipy jest więc czymś unikatowym.
Miód lipowy jest jasny, ma delikatny kwiatowy zapach i lekko ostry smak. Warto go spożywać na wiele sposobów, bo zawiera sporo substancji odżywczych. Trzeba jednak przy tym pamiętać, że obróbka cieplna może zniszczyć te pozytywne właściwości. Zanim więc dodamy miód do kawy, herbaty czy zwykłej przegotowanej wody, poczekajmy aż płyn nieco przestygnie.
Regularne spożywanie miodu lipowego wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga organizm w walce z infekcjami. Miód jest polecany w przeziębieniach i grypie. Zawiera sporo olejków eterycznych, dlatego skutecznie niszczy drobnoustroje, które podczas choroby zasiedlają drogi oddechowe. Oprócz tego działania doraźnego, regularne spożywanie miodu ma też działanie długofalowe – ogranicza ryzyko wystąpienia chorób serca i krążenia, działa pozytywnie na układ nerwowy i pokarmowy, a także stabilizuje nastrój. Na nerwicę i stres jest jednym z najłagodniejszych i najbezpieczniejszych uspokajaczy. Zauważono również pozytywne działanie miodu u chorych z problemami układu moczowego oraz cierpiących na cukrzycę insulinoniezależną – miód lipowy pomaga bowiem utrzymywać ustabilizowany poziom cukru we krwi.